Oldal kiválasztása

Azt gondolod, hogy az online jóga,- és meditációs anyagokkal, tanfolyamokkal, gyakorlásokkal pont a lényeg veszik el? A közös energiatér, a közvetlen átadás, a személyre szabott segítség, a spontaneitás, a biztonság?

Akkor kérlek, tarts velem és győződj meg az ellenkezőjéről. Tapasztald meg, hogy mennyivel kényelmesebb, szabadabb, igényedhez igazodóbb és bővebb, egyben ugyanolyan személyre szabott lehetőség ez.

A dogmákat lassan felváltja a nyitottság, és ez tendencia segíti, hogy a jóga tudománya, a meditáció, feszültségoldó módszerek, légzőgyakorlatok minél több emberhez eljussanak. Sosem volt még ekkora szükség erre és a változásra.

A gyakorlás lényege a saját tapasztalásod, csak azt fogadd el, amivel azonosulni tudsz és megegyezik saját megéléseiddel, céljaiddal, értékeiddel.

Buddha mondta: „ne higgy el semmit, azért mert én mondom”, itt a lehetőség arra, hogy kipróbáld!

Azt gondolom, amíg korábban elzárkóztunk az online tanulástól, lehetőségektől, legfőképp a jóga, meditáció területén, addig ma egyre jobban létjogosultsága van ennek, az igények, lehetőségek, célok és eszközök módosulásának megfelelően kell helyzeteinket is módosítani, szemléletünket újítani. Ezt pedig a modern technika eszközeivel a legcélravezetőbb segíteni.

Változik a világ, ezzel napról napra szembe kell néznünk. A buddhista tanok azt mondják, egyetlen állandóság létezik a világban, ez pedig a folytonos változás. Minden pillanat más, mire befejezem a szót, már minden más, mint amikor elkezdtem azt.

És ennek a változásnak nem állhatja útját semmi. Ha ellenállunk, a megszokotthoz ragaszkodva, akkor csak veszthetünk, és szenvedéstartamot generálunk magunknak, valamint elvágjuk magunkat a lehetőségektől egy könnyebb, szebb új megoldástól.

A tanoknak nem állhatja útját tér és idő, pont ezt segíti az online világ.

Különös terület a jóga, meditáció témája, hiszen néhány éve én is elképzelhetetlennek tartottam a személyes átadás nélküli tanulást, tanítást, gyakorlást. De annyit fejlődött a kommunikáció, és annyi akadály lépett a személyes találkozások útjába, hogy elzárkózásomat felváltotta lassan a megismerés és nyitás. Miután szembe néztem ezzel a lehetőséggel, megismertem, el is fogadtam és elkezdtem a pozitív oldalait látni.

Természetesen nagy felelősség van az oktatón, hogy kellő teljességgel, körültekintéssel, érthetően, finoman lavírozva pont annyi információt osszon meg amennyi kell és szükséges, se többet, se kevesebbet. Pont annyit, amely tápálálja a tanítvány fejlődését, amely megmagyarázza a hallottakat és a gyakorlást, amely minden segítséget megad, de ne óvva a tanítványt attól, hogy túl hamar túl sok információ zúduljon rá, ezzel akadályokat gördítve a tovább haladása útjába. A felesleges tartalmak, haladó gyakorlatok, alapozás nélküli építkezés mindenképpen kerülendő, mert ellenkező hatást válthat ki. Egy nem megfelelően előkészített gyakorlat károkat és kellemetlen élményeket okozhat. Ehhez persze nagymértékű tapasztalat és érzékenység kell, de ez a tanítás művészete.

Nem véletlenül terjednek a hazai és nemzetközi webes tanítások, szertartások ázsiai kolostorokból.

Aki tisztán lát és nem a merev szabályokba kapaszkodik, látja, hogy ez a világ útja, és annak útja, hogy a tiszta szellemi tanítás minél nagyobb arányban terjedhessen, és tudását minél nagyobb körben továbbadhassa.

Hiszen a tudás nem a miénk és nem lehet önös, azért tapasztaljuk és kapjuk, hogy továbbadjuk azt.